Plastic Waste // Plantic Waste Project
Bij NADA denken we graag mee na over mogelijkheden om bij te dragen tot een groenere toekomst, en een klein beetje tegemoet te komen aan de ecologische onverschilligheid van onze generatie en bedrijfswereld. Een van onze projecten is het ‘Plantic Waste Project’, waarbij we we ons eigen afval herbruiken. In plaats van echte planten te stabiliseren voor toepassing in groene wanden en decoratie, kiezen we bewust voor kunstmatig groen met een hoogwaardige en realistische afwerking. Het verschil in detail zal niemand opvallen, maar het verschil in afval en de ecologische afdruk is groot. En daar komen we dan ook graag voor uit: ja, wij kiezen als duurzame, groene firma voor plastic.
Hierdoor maken we gebruik van reeds bestaande grondstoffen en hoeven we geen extra roofbouw te plegen op onze natuur. De stoffen die we gebruiken als harsen zijn natuurlijke biopolymeren, die we kunnen ‘oogsten’ zonder de plant zelf te doden of beschadigen. Onze groene sector is immer niet zo duurzaam of ecologisch als vaak gedacht. De teelt van planten en bloemen brengt een noemenswaardige milieubelasting met zich mee, door het gebruik van energie, meststoffen en pesticiden. In onze contreien worden de meeste bloemen gekweekt in verwarmde serres. In het Zuiden levert de zon gratis licht en warmte. Bloemen gekweekt in het Zuiden worden dagelijks overgevlogen naar Europa of Noord-Amerika. Luchtverkeer zorgt voor de uitstoot van veel broeikasgassen en draagt zo bij tot de opwarming van de aarde. Een bloemen-en plantenzaak lijkt een oase van groen en een milieu-activisten Mekka, maar helaas is dit niet altijd waar en verschuilen de meeste zaken zich achter dit eco-green imago. Wij zijn er trots op bij NADA en Mosmuur 100% duurzaam en ecologisch te werken, in tegenstelling tot veel van onze collega’s. Sterker nog, met het Plantic Waste project gaan we net die stap verder.
Helaas is het moeilijk om klanten die komen met een ‘groene vraag’ te overtuigen over kunstmatige materialen of gebruik van plastiek planten. Wanneer men de associatie legt met groen en natuur is plastiek het laatste waar men aan denkt als grondstof of werkmateriaal. Toch is het veel ecologischer en verantwoorder om gebruik te maken van correct gerecycleerd plastic dan te kiezen voor geïmporteerde gestabiliseerde of gemummificeerde planten. We zijn dan ook fier op onze labels.
Wanneer het bijna echt moet lijken… én u wil besparen op energie, water en onderhoud: ga dan voor plantic waste producten. Vraag naar onze ‘echte’ kunstplanten gemaakt van gerecycleerd plastic waste als oplossing voor een duurzame en ECHT groenere wereld.