We Have a (Green) Dream

"Het herstellen van de verstoorde relatie tussen mens en natuur is een van onze belangrijkste doelen." Jan Vos, aquascaper en zaakvoerder NADA

Plastic Waste // Plantic Waste Project

Bij NADA denken we graag mee na over mogelijkheden om bij te dragen tot een groenere toekomst, en een klein beetje tegemoet te komen aan de ecologische onverschilligheid van onze generatie en bedrijfswereld.  Een van onze projecten is het ‘Plantic Waste Project’, waarbij we we ons eigen afval herbruiken. In plaats van echte planten te stabiliseren voor toepassing in groene wanden en decoratie, kiezen we bewust voor kunstmatig groen met een hoogwaardige en realistische afwerking. Het verschil in detail zal niemand opvallen, maar het verschil in afval en de ecologische afdruk is groot. En daar komen we dan ook graag voor uit: ja, wij kiezen als duurzame, groene firma voor plastic.

 

Hierdoor maken we gebruik van reeds bestaande grondstoffen en hoeven we geen extra roofbouw te plegen op onze natuur. De stoffen die we gebruiken als harsen zijn natuurlijke biopolymeren, die we kunnen ‘oogsten’ zonder de plant zelf te doden of beschadigen.  Onze groene sector is immer niet zo duurzaam of ecologisch als vaak gedacht. De teelt van planten en bloemen brengt een noemenswaardige milieubelasting met zich mee, door het gebruik van energie, meststoffen en pesticiden. In onze contreien worden de meeste bloemen gekweekt in verwarmde serres. In het Zuiden levert de zon gratis licht en warmte. Bloemen gekweekt in het Zuiden worden dagelijks overgevlogen naar Europa of Noord-Amerika. Luchtverkeer zorgt voor de uitstoot van veel broeikasgassen en draagt zo bij tot de opwarming van de aarde. Een bloemen-en plantenzaak lijkt een oase van groen en een milieu-activisten Mekka, maar helaas is dit niet altijd waar en verschuilen de meeste zaken zich achter dit eco-green imago. Wij zijn er trots op bij NADA en Mosmuur 100% duurzaam en ecologisch te werken, in tegenstelling tot veel van onze collega’s. Sterker nog, met het Plantic Waste project gaan we net die stap verder.

 

Helaas is het moeilijk om klanten die komen met een ‘groene vraag’ te overtuigen over kunstmatige materialen of gebruik van plastiek planten. Wanneer men de associatie legt met groen en natuur is plastiek het laatste waar men aan denkt als grondstof of werkmateriaal. Toch is het veel ecologischer en verantwoorder om gebruik te maken van correct gerecycleerd plastic dan te kiezen voor geïmporteerde gestabiliseerde of gemummificeerde planten.  We zijn dan ook fier op onze labels.

 

Wanneer het bijna echt moet lijken… én u wil besparen op energie, water en onderhoud: ga dan voor plantic waste producten. Vraag naar onze ‘echte’ kunstplanten gemaakt van gerecycleerd plastic waste als oplossing voor een duurzame en ECHT groenere wereld.

Atmossfeer

Atmossfair is een joint venture tussen NADA, Mosmuur en de Finse firma Genano. We combineren onze kennis en kunde voor de ontwikkeling van hoogtechnologische luchtzuiveringsinstallaties in een (mos)groen jasje.  In onze showroom The Beacon kan u een zwevende Atmossfair unit bewonderen. Hier doen we in samenwerking met IDLab, Imec en Universiteit ook onderzoek naar de werking van het toestel door middel van sensoren.

Cellmade & Handmade in Antwerp

Handmade in Antwerp

Al onze producten zijn gemaakt in Antwerpen door lokale ambachtslui en vakmensen. Zo vermijden we transport en hebben we de gehele productie in eigen handen.

We werken graag samen met jonge starters uit de directe omgeving van de winkel voor een mooie kruisbestuiving. We stellen hen graag aan u voor.

Planten: Agora, Decofora

Potterie: Ecopots

Mos-atelier: De Dageraad

Logo’s en freeswerk: Ijkpunt – hello@ijkpunt.be

 

Cellmade

Voor ons mosproductie werken we samen met Cellmade in de gevangenis van Merksplas, een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen. Gevangenisarbeid levert een belangrijke sociale meerwaarde op. Werken tijdens de detentie draagt immers sterk bij tot de re- integratie van gedetineerden. Het geeft hen de kans om levensdiscipline en beroepservaring te verwerven, hun verantwoordelijkheid te nemen en de slachtoffers te vergoeden. Op deze manier vinden ze later makkelijker hun plaats in de maatschappij. Wetende dat meer dan 99% van de gedetineerden vroeg of laat de gevangenis verlaat, is het van immens belang dat zij werkervaring verwerven tijdens detentie. Zodoende zullen zij vlotter aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt wat de recidivekansen aanzienlijk verlaagt.  De gedetineerden werken met grote creatieve vrijheid aan de invulling van onze mospanelen en vergroten zo hun kennis, portfolio en kansen op de latere arbeidsmarkt.

 

Meer weten? Lees hier meer over Cellmade

Too Good To Go

Too Good To Go is een app waarmee je (overtollig) oa. eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen, supermarkten, … tegen een gereduceerde prijs. Je bestelt en betaalt via de app en haalt het eten op in de winkel. Bij NADA gaan we nog een stap verder en bieden we via deze app planten en bonsai aan die vanwege kleine beschadigingen (dorre takjes, verbrande blaadjes, minder uitzicht) geen plaats meer hebben in onze verkoopafdeling. Waar we vroeger een afdeling ‘weesplantjes’ en ‘ziekenboeg’ hadden, hebben we nu plaats gemaakt voor dit nieuwe concept. Leuk om te weten is dat je in de winkel zelf kan komen kijken naar wat we aanbieden, om dan ter plaatse via de app een bestelling te plaatsen! Groen om te DOEN!

Meer weten of lid worden? Check Too Good To Go, en ontferm je over onze weesplantjes.

Duurzame visvangst en plantenkweek als reactie tegen visvangst en roofbouw

Bij NADA verkopen we waar mogelijk vissen en planten uit duurzame kweek. Dit wil zeggen dat onze vissen en aquariumplanten afkomstig zijn van professionele bedrijven in Europa zoals Tropica, Ruinemans en Aquaflora. Deze producten zijn daarom doorgaans een beetje duurder dan in andere aquariumzaken, maar we geloven dat klanten graag een beetje meer uitgeven aan producten en dieren met een ecologisch, eerlijke herkomst.  Hiermee bieden we een antwoord aan de illegale visserij een roofbouw, mede veroorzaakt door de toenemende interesse in aquaristiek.

 

Een deel van onze jaarlijkse opbrengst gaat terug naar organisaties zoals Velt, Natuurpunt, Sea First Foundation en het WWF. Leden van deze organisaties genieten op voortoon van hun lidkaart 5% korting aan de kassa. Hierdoor is het eveneens mogelijk om al onze producten te betalen met papieren eco-cheques.