Groen op school

NADA realiseerde binnen het stedelijk onderwijs reeds 12 projecten ter verbetering van het binnenklimaat. We doen dit door middel van allerlei producten, workshops en DIY pakketjes. In de vorm van luchtzuiverende groene wanden of Breathing Walls, mobiele Roomdividers, planten in de klas, mosmuren of moslogo's en meer groen op de speelplaats. Dit alles om de luchtkwaliteit en het welbevinden van de schoolomgeving te verbeteren. Het resultaat is productievere leerlingen, minder afwezigheden, betere binnenlucht en meer groen. Interesse of meer weten? Vraag info of een startpakket aan via onderstaand contactformulier.

Nada gaat voor groenere scholen

Leerlingen brengen 40% van hun dag door in klaslokalen, een slecht binnenklimaat kan de leerprestaties van de kinderen beïnvoeden. Planten zorgen voor een aangename sfeer, zuivere lucht en gerichte aandacht.  NADA wil daarom zijn steentje bijdragen en mee investeren in een groenere toekomst voor de nieuwe generatie. Tevens willen we  een voortrekker zijn in bewustmaking hiervan, door leerlingen en leerkrachten actief te betrekken in een interactieve en educatieve context.

De CO2 concentraties op scholen zijn vaak te hoog, 80 tot 88% van de klaslokalen voldoet niet aan de minimumnorm.

Planten in de klas reduceren tussen 10 en 20% van de CO2. We bieden tal van oplossingen en producten.

 

Aantrekkelijk en functioneel ingerichte omgeving

 

Naast de cognitieve ontwikkeling van een kind en het lichamelijk functioneren zijn ook het gevoel van welzijn en de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind van belang. Een aantrekkelijk en functioneel ingerichte omgeving kan een rol spelen voor een betere concentratie bij kinderen waardoor hun leerprestaties verbeteren. Groen in en om de school kan hierop een positief effect hebben. Ook zelfvertrouwen, respectvol omgaan met elkaar, verantwoordelijkheid dragen en leren samenwerken zijn van cruciaal belang voor een beter sociaal klimaat en welzijnsbeleving.

 

Tips voor schone lucht

 

In de klaslokalen is de lucht niet altijd even fris en dit kan leiden tot gezondheidsklachten en verminderde concentratie bij kinderen. Meestal bevinden zich in een lokaal relatief veel kinderen in verhouding tot een kleine ruimte en is de binnenlucht als snel verontreinigd.

 

Ventilatie is vaak onvoldoende omdat men tocht wil vermijden en in de zomer is de lucht in de klaslokalen te warm, zeker bij hoge buitentemperaturen.

 

Tips voor een goed klimaat in de klas

 

  1. Ventileren is altijd erg belangrijk, het hele jaar door. Door het raam open te zetten, kun je snel extra ventileren en in korte tijd de lucht in het lokaal verversen of warmte afvoeren.
  2. De ventilatieroosters in de buitengevel moeten in principe altijd open staan voor voldoende toevoer van verse lucht. Wanneer er teveel tocht binnen komt, kunnen ze alsnog gesloten worden.
  3. De openingen van de ventilatieroosters moeten schoon zijn want die zorgen voor een goede doorvoer van frisse buitenlucht.
  4. Ligt de binnentemperatuur tijdens de lessen tussen de 18 en 22 graden? Is de zonwering voldoende en kun je per klas de temperatuur van de verwarming aanpassen?
  5. Plaats geschikte kamerplanten in de klas voor een optimalisatie van de luchtkwaliteit.

 

Wil je graag instappen? Kies dan voor een verkennend startpakket ‘groene lucht’ (all-in). Een startpakket bevat een groene wand van 1,5mx1m met luchtzuiverende planten, 2 grote zuiverende planten in pot van gerecycleerde pet-flessen, zaaigoed, een window-farm, een spelpakket met educatief boekje ‘groen om in de klas te doen’, een geveltuin én de educatieve workshop ‘mosschilderij maken in de klas’ van 3 uur – prijs 1850€ excl. BTW – (2650 € excl. BTW indien verticale tuin van 2mx2m)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.